مقاله آی اس آی(ISI) همواره یکی از دغدغههای پژوهشگران در مقاطع تحصیلات تکمیلی است. ورود دانشجویان به مقاطع بالاتر، کسب رتبه بالاتر در اعضای هیئت علمی، ارتقاء شغلی و … از مهمترین انگیزه نگارندگان مقالههای آی اس آی هستند. برای رسیدن به این اهداف لازم است پژوهشگران با آگاهی از ویژگیهای مقاله آی اس آی دست به نگارش اینگونه مقالات بزنند. ویژگیهای ساده و کاربردی که توجه به آنها هدف شما را روشن میسازد.
- انتخاب موضوع عمیق
موضوع مناسب و تخصصی در تحولات روز و همچنین موضوعی که به صورت عمیق پرداخته شده باشد، میتواند شانس بالایی در پذیریش مقاله شما داشته باشد. همچنین انتخاب یک عنوان مناسب برای مقاله میتواند از ویژگیهای مثبت آن محسوب شود. موضوع همچنین باید با محورهای موضوع مجله برای نگارش تطابق کامل داشته باشد. قبل از آن که تصمیم به نگارش مقاله بگیرید، حتما محورهای موضوعی آن مجله را از نظر بگذرانید.
- نگارش صحیح متن
متن مقاله در مجلات باید به زبان انگلیسی باشد و مستلزم تسلط نبستاً قوی به زبان انگلیسی است. با این که این مورد ممکن است قدری دشوار به نظر برسد، اما با این حال میتوانید ابتدا مقاله را به زبان فارسی بنویسید و سپس با استفاده از مترجمان تخصصی آن را به انگلیسی برگردانید. توجه داشته باشید مقاله را پس از نگارش حتما ویراستاری ادبی و نگارشی کنید. وجود غلطهای املایی و نگارشی در مقاله آی اس آی پذیرفته نیست. برای این منظور هم میتوانید از وبسایتهای بینالمللی که در این حوزه وجود دارند استفاده نمایید. این وبسایتها که معمولا توسط نشریاتی که مقاله خود را برای آنها ارسال میکنید نیز معرفی میشوند، در ازای پرداخت مبلغی که با میزان کلمات مقاله شما ارتباط دارد، مقاله شما را از لحاظ ادبی و نگارشی ویراستاری میکنند. همچنین وبسایتهایی مانند گرامرلی یا همینگوی نیز تا حدودی به صورت رایگان از لحاظ دستور زبانی مقاله شما را ویرایش خواهند کرد.
- پرداخت صحیح بیان مساله و اهداف و نوآوریهای پژوهش
ذکر بیان مساله مقاله از اهمیت بسیاری برخوردار است. ذکر شفافیت در بیان آنچه به آن خواهید پرداخت، به داوران مقاله این امکان را میدهد تا نظر مناسبی برای مقاله شما داشته باشند. اهداف مقاله خود را نیز به ترتیب اهمیت و آنچیز که در پژوهش به آن پرداختهاید به صورت دقیق ذکر کنید. نکته مهم در این مقالات این است که بیان مساله و اهداف باید با کل مطالب ارائه شده در مقاله همخوانی داشته باشد. همچنین به صورت کاملا شفاف نوآوریها و دستاوردهای مقاله را نیز تشریح کنید.
- جمع بندی و نتیجه گیری مناسب
در پایان مقاله باید بتوانید با استفاده از روش بهکار گرفته در تحقیق خود، به روشنی نتیجه پژوهش خود را تبیین کنید. در این قسمت ضمن اشاره به اهداف پژوهش، و مراحل طی کرده برای جمعآوری دادهها و آزمایشهای احتمالی صورت گرفته یک جمع بندی مناسب داشته باشید. نتیجهگیری شامل معرفی پژوهش، هدفهای آن، موفقیتها و تحلیل مناسب از پژوهش است. این بخش از اهمیت زیادی برخوردار است. به طور معمول از جملات نتیجهگیری در ساخت چکیده مقاله بسیار استفاده میشود.
- به کار گیری استنادهای مناسب
هر بخشی از مقاله به مطالب خاصی اشاره دارد که باید برای هر یک از آنها منبع موثق و متقن ارائه داد. استناددهی در نگارش مقاله جلوهای از اخلاق پژوهش و همچنین باعث اعتبار بخشی به مقاله شما خواهد شد. بنابراین برای هر مطلب و موضوعی که از منبعی ذکر میکنید، مطابق با استاندارد و شیوه نشریه مورد نظر استناد را ذکر کنید. برای این مهم میتوانید به سایت نشریه مراجعه کنید و شیوه استنادی آنها را مطالعه کنید. برای بهکارگیری شیوههای استنادی میتوانید از نرمافزارهای مدیریت استناددهی موجود استفاده کنید. نرمافزارهایی چون اندنوت، سیتاوی، مندلی از شیوههای مجلات پشتیبانی میکنند. در ایران تنها نرمافزاری که در مدیریت استناددهی و جمعآوری دادهها به شما کمک میکند، پژوهیار است. با استفاده از پژوهیار میتوانید منابع فارسی و انگلیسی را ذخیره کنید و به آنها استناد دهید. شایان ذکر است که شیوه استناددهی بیشتر مجلات معتبر بینالمللی توسط نرمافزار پژوهیار پشتیبانی میشود. همچنین شیوههای استناددهی مجلات علمی- پژوهشی داخلی نیز به مرور در حال افزوده شدن به نرمافزار هستند.
- نکات مربوط به ارسال مقاله
برای ارسال مقاله به نشریه مربوطه باید قوانین و استانداردهای آن را، که معمولا در بخشی تحت عنوان Guide for authors آورده میشود، مطالعه کنید. قوانین مربوط به سایز و فونت نگارش، موارد نقطه آرایی، سبک چینش اطلاعات مقاله، معرفی نویسنده و نویسندگان را مطابق با دستورالعمل مربوطه تنظیم کنید. بسیاری از نشریات آی اس آی(ISI) امروزه یک سامانه تحت وب برای آپلود مقاله دارند که در این بخش نیز باید مطابق با مقررات اطلاعات مقاله را وارد کنید. در صورتی که سامانه آنلاینی وجود نداشت، باید همراه یک نامه مقاله خود را با پست الکترونیکی به دفتر نشریه ارسال کنید.
برای اطمینان از اینکه نشریه مورد نظر شما درجه ISI دارد، با مراجعه به پایگاه موسسه اطلاعات علمی (Institute of Scientific Information ) نام نشریه را جستجو کنید. در جستجوی پیشرفته گوگل نیز میتوانید در قسمت نام سایت (Search within a site or domain) آدرس موسسه آی اس آی (science.thomsonreuters.com) را وارد کرده و در قسمت کلید واژه (this exact wording or phrase) یا نام نشریه یا ISSN(شاپا) آن را وارد کنید. برای آگاهی از لیست نشریات تامسون رویترز که به صورت سالانه انتشار مییابد، فایل نشریات در سال ۲۰۱۷ را دانلود کنید.
- پیگیری داوری مقالات آی اس آی
پس از ارسال مقاله، باید برای نتیجه آن انتظار بکشید. در بعضی نشریات بلافاصله از سوی سردبیر ایمیلی ارسال میشود که از شما میخواهد اصالت اثر، بکر بودن و نقاط منفی و مثبت مقاله را بررسی کنید. در بسیاری از نشریات نام داور به صورت مخفی است. اما نشریاتی نیز وجود دارند که از شما میخواهند داور پیشنهادی خود را عنوان کنید. در این حالت مناسب است داوری که به حوزه موضوعی شما اشراف دارد را معرفی کنید.
مدت زمان داوری مقالات، از نشریهای به نشریه دیگر متفاوت است. مناسب است پس از سپری شدن حدود ۶ ماه، اگر از نتیجه داوری خبری داده نشد یک نامه پیگیری برای سردبیر نشریه ارسال کنید و منتظر نتایج مقاله بمانید.
-
سرانجام مقاله
مقالات پس از بررسی داوری معمولاً یکی از شرایط زیر را دنبال میکنند:
_ پذیرش برای چاپ
– پذیرش برای چاپ پس از اصلاحات جزئی
– پذیرش برای چاپ پس از اصلاحات کلی
– بررسی مجدد احتمالی برای چاپ پس از اصلاحات اساسی
– بررسی احتمالی برای چاپ در قالب نامه به سردبیر یا گزارش کوتاه
– غیر قابل چاپ
در صورت پذیریش مقاله، یک نسخه از مقاله در حالت صفحهآرایی برای شما ارسال میشود که لازم است آن را تایید کنید. در صورت دریافت لیست اصلاحات جزئی و کلی بکوشید، مطالبی که از شما خواسته شده است با دقت و صحت بررسی کنید. معمولاً یک بازه زمانی مشخص میشود که لازم است این بازه زمانی را رعایت کنید. در مواردی نیاز است که در مقاله با توجه به نظرات داوران اصلاحات اساسی صورت گیرد و مجدد نگارش شود تا فرصتی دوباره برای داوری بیابد. در صورتی که مقاله به صورت غیر قابل چاپ گزارش شد، نگران نباشید، ممکن است این عدم پذیرش به دلایل مختلفی صورت گرفته باشد، لازم است مقاله خود را مجدد بررسی کنید و مشکلات احتمالی را رفع نمایید.
نتیجهگیری:
نگارش مقاله آی اس آی در عین طی کردن مراحل و پیچیدگیهای منحصر به خود، یک فعالیت پژوهشی لذت بخش است، مخصوصا زمانیکه جواب پذیرش مقاله از سوی سردبیر برای شما ارسال شود! طی کردن صحیح مراحل نگارش تا ارسال مقاله و پاسخ به داوریها اصول و مقدماتی دارد، که لازم است پژوهشگران در فنون آن کوشش لازم را داشته باشند. نرمافزار پژوهیار بخشی از این فرآیند را برای شما تسهیل خواهد کرد.
آخرین پست توسط فرحناز سلطانی (مشاهده ی همه)
- آشنایی با شیوهنامه استناددهی شیکاگو - بهمن ۲۴, ۱۳۹۷
- معرفی نرمافزارهای مدیریت استناددهی - بهمن ۱۶, ۱۳۹۷
- معرفی اینفوگرافیک و انواع آن - بهمن ۹, ۱۳۹۷
- معرفی پایگاه اسکوپوس - بهمن ۱, ۱۳۹۷
- پایگاه استنادی علوم جهان اسلام - دی ۲۳, ۱۳۹۷