معرفی مرورگرهای گوگل کروم Google Chrome، فایرفاکس Fire Fox و اپرا Opera
در این مقاله به معرفی مرورگرهای گوگل کروم، فایرفاکس و اپرا که توسط نرمافزار پژوهیار پشتیبانی میشوند معرفی شده است.
مرورگر گوگل کروم Google Chrome
گوگل کروم اینک بزرگترین مرورگر دنیا است. نیمی از دنیا آن را به عنوان مرورگر پیشفرض خود مورد استفاده قرار میدهند. گوگل کروم یک مرورگر اینترنت متنباز است . در تاریخ ۲ سپتامبر ۲۰۰۸ ( ۱۲ شهریور ۱۳۸۷) توسط شرکت گوگل عرضه شد. گوگل کروم را میتوان بر روی دستگاههای دسکتاپ و موبایل به رایگان نصب کرد.
گوگل کروم از موتور جاوااسکریپت جدیدی به نام V8 استفاده میکند. موتوری که کدباز و یکی از زیر مجموعههای پروژه کرومیوم (chromium) است.این موتور توسط گوگل در سال ۲۰۰۸ راهاندازی شد. تمرکز این مرورگر روی سرعت و بازدهی بالا در بارگذاری صفحات وب است. در این مدت کوتاه که از عرضه آن میگذرد به این هدف نائل آمده است. کروم توانسته است، بسیاری از مرورگرهای پیش از خود را پشت سر گذاشته است.
مزیتها و قابلیتهای کروم:
سرعت و عملکرد
بر اساس مقایسههای فنی مختلف، کروم در عمل سریعترین مرورگر دنیاست. کروم همچنین برخی از جدیدترین فناوریهای وب مانند HTML5 را ارائه میکند.
آغاز سریع
وقتی بر روی آیکون مرورگر کلیک میکنید، تقریباً بیدرنگ شروع به کار میکند. در مورد مرورگرهای دیگر شما احتمالاً باید چند ثانیه صبر کنید.
امنیت
از آنجایی که کروم بزرگترین مرورگر دنیا است، توسعهدهندگان دوست دارند تا اکستنشنهایی برای کروم بسازند. بدین ترتیب گوگل بزرگترین کتابخانه اکستنشن دنیا را ایجاد کرده است. در آن تقریباً هر ویژگی را که به دنبالش باشید، میتوانید بیابید.
مشکلات کروم:
استفاده زیاد از حافظه و سی پی یو
این یکی از نقایص کروم است، توسعهدهندگان نتوانستهاند آن را رفع کنند. این مرورگر از منابع حافظه و پردازشی بالایی استفاده میکند. این پردازش باعث میشود که رایانه عملکرد کندی بیابد. شاید در برخی موارد مجبور شوید استفاده از RAM را از طریق آزاد کردن حافظه، مدیریت کنید.
تمامشدنِ سریع باتری
از میان همه مرورگرها، کروم بالاترین مصرف باتری را دارد. اگر به جای مرورگرهای اِج، سافاری یا فایرفاکس از کروم استفاده کنید، باتری لپتاپتان زودتر خالی میشود.
ضعف حریم شخصی
کروم به طور عمومی اعلام کرده است که دادههای استفاده شما از مرورگر را به سرورهای گوگل ارسال میکند. احتمالاً برخی دادههای شخصی دیگر نیز وجود داشته باشند. به همراه این دادهها به گوگل فرستاده میشوند.
برای نصب این مرورگر به این لینک مراجعه کنید.
مرورگر فایرفاکس Fire Fox
موزیلا فایرفاکس (مخفف شده آن به صورت رسمی Fx، اما به صورت غیر رسمی FF) مرورگر وب آزاد و متن باز برگرفته از موزیلا اپلیکیشن سویت است. که توسط شرکت موزیلا اداره می شود. این مرورگر بیشتر بین کاربران توزیع های لینوکس محبوبیت دارد.موزیلا ابتدا برای سیستم یونیکس ولی در حال حاضربرای سیستم عامل ویندوز نیز برنامه های خاصی تهیه شده است . استاندارد موزیلا برای صفحات وب یک استاندارد جهانی استT تمامی مرورگرها باید بر اساس استاندارد های آن آماده شوند. مرورگر فایرفاکس نسبت به مرورگر دیگر، از سرعت و امنیت بالاتری برخوردار است.
قابلیتهای مرورگر فایرفاکس
- امکان همگام سازی اطلاعات بین دستگاه های مختلف
- قابلیت مرور خصوصی صفحات (Private Tab)
- امکان ذخیره نام کاربری و پسوردها
- امکان بوک مارک کردن صفحات
- سرعت و امنیت بالا
نقاط ضعف
- بعضی کاربران خواستار اضافه شدن افزونههای پرتقاضا به فایرفاکس هستند. ولی توسعه دهندگان فایرفاکس این کار را مغایر با هدف آنها یعنی یک مرورگر وب سبک میدانند؛ البته بیشتر این افزونهها و قابلیتهای بسیار دیگر مستقیماً قابل بارگیری و نصب روی فایرفاکس هستند.
- یکی از مشکلات دیگری هم که به فایرفاکس نسبت داده میشود مشکلاتی است که توسط پلاگین ادوبی فلش (Macromedia Flash) ایجاد میشود. که برای لینوکس ارائه شده که این مشکل ارتباطی به خود فایرفاکس ندارد
معرفی مرورگر اپرا
اُپرا یک مرورگر وب رایگان و متنبسته وب و نرمافزاری اینترنتی با دارا بودن حدود دو درصد کاربران اینترنت است. که شرکت نرمافزاری اپرا آن را توسعه دادهاست. این مرورگر برای کاربریهای عمومی اینترنتی نظیر نمایش وبسایتها، دریافت و ارسال نامههای الکترونیکی، مدیریت ارتباطات، گفتگوی برخط آیآرسی، بارگذاری از طریق پروتکل بیتتورنت و خواندن فیدهای وب مورد استفاده قرار میگیرد. اپرا برای کاربرد برروی رایانههای شخصی، تلفنهای همراه و تبلتها به طور رایگان عرضه میگردد.
اجزای اصلی اپرا عبارتند از مرور بر پایهها تبها، امکانات کوچک و بزرگنمایی صفحات، تنوع اشکال نشانگر موس و یک بخش مدیریت بارگذاری یکپارچهاست. از نظر امنیتی اپرا دارای یک محافظ داخلی در مقابل حملات فیشینگ و برنامههای موسوم بهبدافزار (Malware) مثل کرمها یا اسبهای تروای رایانهای است. همچنین دارای توانایی حفظ امنیت در هنگام مرور وبسایتها و حذف اطلاعات شخصی همچون کوکی اچ تی تی پیها است.
اپرا به صورت یک پروژه تحقیقاتی در شرکت تله نور، بزرگترین شرکت ارتباطی نروژی، پا به عرصه وجود گذاشت. در سال ۱۹۹۵ (میلادی)، شرکتی مخصوص برای توسعه اپرا به نام اپرا سافتور ASA تأسیس شد. اپرا اولین در سال ۱۹۹۶ به صورت عمومی منتشر شد و اولین نسخه عمومی آن هم ۲٫۰ بود که فقط بر روی مایکروسافت ویندوز اجرا میشد. در سال ۱۹۹۸ پروژهای برای پورت کردن اپرا به دستگاههای موبایل به منظور کسب درآمد در بازار نوظهور این نوع دستگاهها، بنیان نهاده شد. نسخه ۴٫۰ که در سال ۲۰۰۰ (میلادی) منتشر شد، حاوی یک هستهٔ چندسکویی جدید بود که کار پورت کردن اپرا به سیستمعاملها و سکوهای سختافزاری مختلف را تسهیل میکرد.
قابلیتهای مرورگر اپرا
- سرعت بالا
- پشتیبانی مرورگر اپرا از دیگر افزونهها به ویژه افزونههای کروم
- استفاده کمتر از منابع
- مصرف پهنای باند کمتر نسبت به دیگر مرورگرها
- داشتن رابط کاربری منحصر به فرد
نرمافزار پژوهیار و مرورگرها:
نرمافزار پژوهیار هر سه مرورگرِ کروم، فایرفاکس و اپرا را پشتیبانی میکند. کاربر با نصب هر یک از این مرورگرها (برای راهنمایی برای نصب مرورگرهای پژوهیار کلیک کنید) بهراحتی میتواند با اتصال به پایگاههای موردنیاز اطلاعات کتابشناختیِ منبع مورد نظر را به صورت خودکار در نرمافزار پژوهیار درونبرد کند. اخیرا به دلیل تحریمهای پیشآمده علیه ایران کاربر ممکن است نتواند افزونه کروم را نصب کند در این صورت با استفاده از سرویسهایی که میتواند کروم استور را نمایش دهد، وارد کروم استور شوید و فعالسازی پژوهیار را انجام دهید.